Perinteiset jouset


Perinnejousimetsästysvälineitä on kahdenlaisia.

1) Primitiivijousiksi

kutsutaan luonnonmateriaaleista valmistettuja välineitä. Jousen valmistusmateriaaleina voivat olla esim. puu, sarvi ja jänteet. Nuolet ovat yleisesti puuta. Usein jousien ja nuolten mallina on käytetty tunnettuja historiallisia esimerkkejä kivikaudelta nykypäivään.2) Perinteiset jouset

on valmistettu luonnon- ja nykyaikaisista materiaaleista (esim. hiili- ja lasikuitu ja alumiini) ja välineiden muotokieli on pääasiassa 1900-luvulta. Jousimalleja ovat mm. vastakaari- ja pitkäjouset.Yhteistä primitiivijousille ja perinteisille jousille on ampumatyyli, jossa ei käytetä tähtäimiä tai nykyaikaisia laukaisulaitteita. Jousen vetovastusta ei myöskään kevennetä käyttämällä esimerkiksi taljapyöriä.

Primitiivi- ja perinnejouset ovat parhaimmillaan suurriistan metsästyksessä. Pitkä ja kunniakas historia tehokkaana metsästys- ja sota-aseena on vertaansa vailla. Jousimetsästys on nykyisinkin laillisesti mahdollista aivan kivikautisin välinein.

Primitiivijousten merkittävin ero nykyaikaisiin perinnejousiin ei ole tehossa vaan sääolosuhteiden kestossa. Luonnonmateriaalit ovat usein herkkiä kosteudelle. Nykyajan tekniikka ja materiaalit puolestaan tekevät perinteisistä jousista huipputehokkaita lyhyenmatkan metsästysaseita kaikelle riistalle kaikissa sääolosuhteissa.

Valmistamalla ja käyttämällä perinnejousimetsästysvälineitä vaalimme yli 
10 000 vuotta vanhaa jousimetsästysperinnettä.